Ahad, 6 Januari 2013

Menurut NASA, ribut Tropika Sonamu dijangka akan melanda Pantai Timur Malaysia pada 8 Januari (Selasa) pada kelajuan kira-kira 65KM Sejam


NASA Mengesan Ribut Tropika Sonamu di Laut China Selatan

Sonamu telah meninggalkan Filipina dan Palawan di belakang dan imej satelit NASA menunjukkan ribut dipergiatkan ke dalam ribut tropika sambil bergerak melalui Laut China Selatan timur.

Pada Januari 4, 2013 pada 0535 UTC (00:35 EST), imej kelihatan Ribut Tropika Sonamu telah ditangkap oleh Resolusi Sederhana Pengimejan Spectroradiometer (MODIS) instrumen yang lalat kapal satelit Aqua NASA.

Pusat Amaran Taufan Bersama (JTWC) menyatakan bahawa sesetengah imej satelit inframerah animasi menunjukkan perolakan pusat berterusan sejak peringkat rendah peredaran pusat dan beberapa formatif berpecah banding sepanjang bulatan separuh utara.

Menjelang 1500 UTC (10:00 EST / AS), angin maksimum berterusan Sonamu telah meningkat kepada hampir 35 knot (40.2 mph/64.8 kph). Pusat Sonamu terletak berhampiran 8,9 utara latitud dan 113,2 longitud timur, kira-kira 430 batu nautika (494,8 km / 796,4 km) timur-tenggara Bandar Raya Ho Chi Minh, Vietnam. Sonamu bergerak ke barat pada 14 knot (16.1. Mph/26 kph) dan dijangka terus dalam arah yang umum bagi pasangan seterusnya hari dengan pusatnya tinggal di perairan terbuka kerana ia pas selatan Vietnam.

Extreme selatan Vietnam, dari berhampiran Ho Chi Minh City selatan mungkin merasa kesan pinggir luar ribut, dengan angin Berangin ribut, hujan lebat, dan kasar keadaan pantai.

Peramal JTWC menjangkakan bahawa Sonamu akan memuncak dalam intensiti kadang-kadang pada Jan 5 dan kemudian melemahkan sebagai kenaikan ricih angin menegak.

Sonamu dijangka beralih ke selatan-barat daya dan membuat pendaratan awal minggu depan di timur pusat Malaysia.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...